Sattuman kauppa antaa luvan seilata tuuliajolla ja onnistunut viestintä ei ole koskaan sellaista. Valitettavasti tosi moni yritys kuitenkin käyttää viestinnässä aikaansa ja rahaansa toivoen onnellisia sattumuksia.
Näytän sinulle nyt oikean case-esimerkin avulla, miksi onnistuminen ei ole sattumaa ja millaista konkreettista tulosta onnistunut viestintä on tuonut mediakunnarin lyöneen Kun Olen Poissa-palvelun kohdalla.
Kenpä uskaltaisi kaupallistaa kuolemisen? Ensimmäinen tapaaminen
Tutustuin joitakin vuosia sitten eräässä teknologiabisnestapahtumassa oululaiseen mainostoimistoyrittäjään nimeltä Janica Suominen.
Yllättäen minulle kilahti viime vuonna Janicalta erityisen mielenkiintoinen viesti:
”Hei sinä, pitkästä aikaa! Oot pyöriny mielen päällä kuule kerran jos toisenkin viime aikoina, mutta nyt mä laitan viestiä. Me puuhataan startupia, joka ilmestyy loppuvuodesta tuotteeksi markkinoille”
Janican idea ei ollut aivan normaalista puusta veistetty viritelmä: Kaikki oli saanut alkunsa hänen unestaan.
Hänen visionsa kosketti meille yhtä henkilökohtaisimmista kysymyksistä eli mitä tapahtuu sitten, kun kuolemme?
Kun Olen Poissa olisi palvelu kaikkein tärkeimpiin kysymyksiin, mitä meistä jää jälkeen. Kenelle lupasin isomummini perintövaasin? Kenellä on valtuudet hoitaa minut pois päiväjärjestyksestä digitaalisesti?
Ensimmäisessä videotapaamisessamme vastassani oli nainen, joka hyppäsi siis toimarin pestistä startup-yrittäjäksi. Pienensi palkkansa minimiin ja oli nyt laittamassa niukat markkinointiroposensa Viestintävahvistimen palveluihin.
Hän kertoi koskettavia kokemuksiaan omasta perheestään. Kaavailuistaan miehensä nirhaamisesta, kun autossa ei ollutkaan vielä talvirenkaat alla.
”Tää on ihan hullu”, ajattelin. Mutta tiesin jo silloin, että nyt on käsissä kaikki onnistumisen ainekset.
”Kyllä me tää medioihin saadaan”, vastasin Janicalle.
Janica oli saanut myytyä minulle ajatuksensa olemalla oma itsensä. Vain minuuteissa! Tiesin, että jutun saaminen medioihin olisi jopa helppoa.
Oikeastaan niin helppoa, että lupasin pistää koko palvelun oman firmani piikkiin, jos me emme saa tuloksia aikaiseksi.
Mikä sytytti minut, SoMen ja mediaväen?
Se, mikä sytytti minut, Hesarin, Talouselämän, Sunnuntaisuomalaisen, Kalevan, radion ja usean muun median oli yhdistelmä persoonaa, ajankohtaisuutta ja tunnetta. Toki palvelussakin oli järkeä ja startupit ovat aina mediaseksikkäitä.
Mutta Janican persoona ja tarina olivat ne, mitkä saivat TikTokin lentoon (yli 100 000 silmäparia kuolema-aiheisille puheille!) ja mediat innostumaan tekemään jutun ISOSTI!
Etenkin tämä asia sytytti, jonka kirjoitin myös Janican tarinaan:
”Palvelun synnyn taustalla on myös herääminen omaan kuolevaisuuteeni. Sain lapsemme juuri koronan rantautuessa Suomeen. Hormonihuuruissa kirjoitin silloin myös itse kirjeen oman kuolemani varalle, kun ei ollut vielä tietoa, millaisesta taudista on kysymys.
Olisihan se ollut kivempi ottaa käyttöön tämmöinen palvelu kuin fyysinen kirje, jota en usko puolisoni edes löytävän loppujen lopuksi sieltä, minne sen piilotin…
Siinä kirjeessä halusin lähinnä kertoa läheisilleni, kuinka paljon he ovat minulle merkinneet. Tuntui tärkeältä, että etenkin pieni lapseni olisi kasvaessaan tiennyt sen, jos äiti olisi poissa.”
Mistä onnistunut viestintä johtuu? Tarinan tärkein ja konkreettisin opetus
Me ostamme aina tunteella, emme järjellä.
Usko pois: Tämä pätee myös viestintään ja mediasuhteisiin. Hyvä viestintä on omien ajatusten ja ideoiden myymistä vastaanottajalle hänen omilla ehdoillaan.
Mediaan pääsimme avaamalla toimittajille Janican tarinan, intohimon ja bisnesidean. Sen jälkeen tein eri medioita koskettavat pitchit eli kontaktoin mediat henkilökohtaisesti ja annoin heille tarvittavat materiaalit.
En lähetellyt mitään tympeitä tuote edellä-tiedotteita massajakeluna, koska tiedän kokemuksesta sen olevan lähes varmin tapa epäonnistua ansaitun median tienaamisessa.
Hyvä tiedote on vain raaka-aine, jota mediat käyttävät apuna omassa sisällöntuotannossaan.
Lähes kaikki kontaktoimani mediat tarttuivat aiheeseen. Janica rakensi samalla TikTok-ilmiön, joka vahvisti koko tarinan.
Mikä oli Janican reaktio Talouselämän jutun nähdessään?
”EIKÄÄÄÄÄÄÄÄ! MAHTAVAAAAAA! MADNESSSSSS! Oot best! Kun pärstä oli lähes sivun kokoisena Talouselämässä, en meinannut uskoa koko hommaa. Äitini varmaan laittaa Hesarin seinälle kehystettynä!”
Rakensimme mediastrategian tarkasti eri kohderyhmille:
- Talousmedia kiinnostui miljardipotentiaalista Pohjoismaissa
- Maakuntamediat tavoittivat kohderyhmän ruohonjuuritasolla
- Aikakausmediat tarttuivat inhimilliseen tarinaan

Konkreettisina tuloksina kymmenkertainen verkkosivuliikenne, uusia kumppanuuksia ja uutta myyntiä
Minulta kysytään tosi usein erilaisissa keskusteluissa, mitä konkreettisia hyötyjä viestinnän onnistuminen ja brändin saaminen medioihin tarkoittaa?
Tässä yhteenveto Kun Olen Poissa-palvelun saamista hyödyistä:
- Jokainen mediajuttu moninkertaisti verkkosivujen kävijämäärät – Hesari jopa kymmenkertaisti ne!
- Nollasta aloittanut startup pääsi koko valtakunnan median ”10 mielenkiintoisinta startupia” -listaukseen
- Kun Olen Poissa-palvelulle avautui lukuisia yhteistyö- ja myyntimahdollisuuksia lisää, jotka auttavat palvelun käyttäjämäärän kasvussa
- Pääsimme Radio Rockin huippusuosittuun Korporaatio-ohjelmaan satojen tuhansien potentiaalisten kuulijoiden äärelle
Kaikki tämä saatiin aikaan yhden Läpilyönti™-palvelun hinnalla (7000€). ROI oli moninkertainen.
Entä mitä mieltä tästä Janica itse oli. Kannattiko?
”Tämä oli money well spent. Minulla ei olisi itse ollut aikaa ja resursseja tehdä tätä. Tämä olisi jäänyt tekemättä. Olen tykännyt tästä tosi liinistä mallista. Asioita tapahtuu, eikä tarvitse kysellä perään. Olen voinut luottaa, että tehdään niin kuin on sovittu!”, Janica vastasi minulle.
Yhteenveto: Onnistunut viestintä ei ole sittenkään sattumaa
Monet ihmiset tykkäävät nykyisin lainata Osmo A. Wiion kuolematonta sitaattia, miten viestintä onnistuu harvoin paitsi sattumalta.
Tämän tarinan myötä varmaan huomasitkin jo, että aikaan saamamme mediailmiö ei ollut sattumaa.
Viestin tulkinta ja median poimimat näkökulmat eivät myöskään olleet sattumaa, vaan tärkeimmät viestit oli suunniteltu huolellisesti vastaamaan median omiin uutiskriteereihin ja lukijasuhteeseen.
Haluaisin tämän kirjoituksen myötä nyt samalla rohkaista sinuakin kehittämään mediasuhteita ja median kanssa työskentelyä.
Jos sinulla on tällä hetkellä haasteita päästä sanomasi kanssa eteenpäin agendallesi oikeiden medioiden kanssa, niin tule käymään kanssani 30 minuutin etäkahvilla.
Huom! Rupatteluhetki ei velvoita sinua mihinkään, mutta lupaan itse kyllä antaa vähintään omat vinkkini ja kertoa heti, jos huomaan toiminnassanne jotain medioita aidosti kiinnostavaa.
LUE MYÖS: Tee toimiva kriisiviestintäsuunnitelma – 100 % valmis malli
LUE MYÖS: Tee tehokas viestintästrategia: Täydellinen opas
Hyödynnä yli 20 vuoden hiljainen tieto ja liity 100% maksuttomaan ViestintäAkatemiaan!
Saat käyttöösi parhaan sisäpiiritiedon viestinnän ja median tärkeimmistä saloista, jotka jaan vain ViestintäAkatemian jäsenille.
Esimerkiksi sen, miten kaivat esiin etsimäsi toimittajan puhelinnumeron silloinkin, kun se ei tahdo onnistua millään.
ViestintäAkatemia auttaa sinua välttämään kaikki paskat jutut. Jaan kaikki parhaat uutispöytien oppini ja esimerkkejä onnistuneista mediailmiöistä turhia pihtailematta.
Hyödynnä jo satojen muidenkin viestijöiden lukema sisäpiiritieto ja liity ViestintäAkatemiaan jättämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon.