Unesta valtakunnalliseksi ilmiöksi: Startup uskalsi tehdä kuolemasta inhimillistä - Case Kun Olen Poissa
”On tosi tärkeää, että minut laitettiin likoon. Tämä kiinnosti kaikkia medioita. En olisi uskaltanut tuoda itseäni niin rohkeasti esille, mutta onneksi Jarkko kannusti. Nyt ei olla mitään perinteistä hautaustoimistomeininkiä” - Janica Suominen, Kun Olen Poissa Oy -
Unesta syntynyt idea muuttui valtakunnalliseksi puheenaiheeksi, kun Kun olen poissa -palvelu päätti puhua kuolemasta eri tavalla. Yritys nousi hetkessä ehdolle Suomen kymmenen kiinnostavimman start upin joukkoon. Tässä on tarina siitä, miten se tehtiin.
Visio unesta
”Hei sinä, pitkästä aikaa! Oot pyöriny mielen päällä kuule kerran jos toisenkin viime aikoina, mutta nyt mä laitan viestiä. Me puuhataan start uppia, joka ilmestyy loppuvuodesta tuotteeksi markkinoille.
Meidän budjetti on aivan jäätävän rajallinen, joten kun isoa näkyvyttä haetaan, niin ne mediaa kiinnostavat kulmat ois kovat.
Oon tehnyt vastaavaa asiakkaillemme hyvin pienimuotoisesti, mutta omille jutuille on aina ihan sokea. Minkä verran sun palvelut maksaa? :)”
Sain tällaisen viestin Kun olen poissa palvelun toimitusjohtajalta Janica Suomiselta syksyllä 2024. Olimme tavanneet vuosia sitten Oulussa eräässä teknologiabisnestapaamisessa, kun menin jututtamaan tätä reippaan iloista oululaista mainostoimistoyrittäjää.
Nyt hän oli päättänytkin toteuttaa visionsa – jonka hän sai unessa!
No eihän siinä mitään, eikun hihat heilumaan.
Ensitapaamisella oli selvää, että juttu saadaan mediaan
Kun olen poissa on ihmisen viimeinen lahja omaisille. Se on palvelu, johon vainajan tahto käytännön järjestelyistä elämän jälkeen on tallennettu selkeästi ja yksiselitteisesti.
Kuolema on edelleen tabu, mistä ei puhuta paljoa. Kuitenkin jokainen meistä on kuullut omassa perheessään tai suvussaan niitä tarinoita, kun välit menevät poikki läheisen omaisen asioita selvitellessä.
Nyt markkinoille oli tulossa palvelu, joka auttaisi tässä ja saisi perherauhan pysymään.
Tiesin heti ensitapaamisella, että tää juttu saadaan mediaan. Näin Janican silmissä aidon innon, palon ja uskon omaan tekemiseen.
Videotapaamisessa vastassani oli nainen, joka hyppäsi toimarin pestistä start up -yrittäjäksi, pienensi palkkansa minimiin ja oli laittamassa niukat markkinointiroposensa Viestintävahvistimen palveluihin. Hän kertoi koskettavia kokemuksiaan omasta perheestään.
Seuraavassa lauseessa hän kaavaili miehensä nirhaamista, kun autossa ei ollutkaan vielä talvivarusteet valmiina. Varmistimme kuitenkin, että hän on kirjoittanut kirjeen, jossa hän kertoo viimeisen tahtonsa.
”Tää on ihan hullu”, ajattelin.
”Kyllä me tää medioihin saadaan”, vastasin.
Janica oli saanut myytyä minulle ajatuksensa olemalla oma itsensä vain minuuteissa. Tiesin, että tämän saaminen medioihin on helppoa.
Niin helppoa, että lupasin myös, että mitään ei tarvitse maksaa, jos ei saada tuloksia aikaiseksi.
No kyllähän me saimme.
Pelkät faktat eivät riitä alkua pidemmälle
Se, mikä sytytti minut, Hesarin, Talouselämän, Sunnuntaisuomalaisen, Kalevan, Ikuisuusmedian, radion ja usean muun median, oli yhdistelmä persoonaa, ajankohtaisuutta ja uutuutta. Kyllä, asia oli uusi.
SaaS-palvelussa oli järkeä. Startup on hienoa ja trendikästä.
Mutta Janican persoona ja tarina oli se, mikä sai TikTokin lentoon (yli 100 000 silmäparia kuolema-aiheisille puheille!) ja mediat innostumaan tekemään start upista jutun ISOSTI.
Se on tämä asia, mikä sytytti, jonka kirjoitin Janican tarinaan:
”Palvelun synnyn taustalla on myös herääminen omaan kuolevaisuuteeni.
Sain myös lapsemme juuri koronan rantautuessa Suomeen.
Hormonihuuruissa kirjoitin silloin myös itse kirjeen oman kuolemani varalle, kun ei ollut vielä mitään tietoa, että millaisesta taudista on kysymys.
Olisihan se ollut kivempi ottaa käyttöön tämmöinen palvelu kuin fyysinen kirje, jota en usko puolisoni edes löytävän loppujen lopuksi sieltä, minne sen piilotin…
Siinä kirjeessä halusin lähinnä kertoa läheisilleni, että kuinka paljon he ovat minulle merkinneet. Tuntui tärkeältä, että etenkin pieni lapseni olisi kasvaessaan tiennyt sen, jos äiti olisi poissa.”
Niinpä. Me ostamme aina tunteella, emme järjellä. Tämä pätee myös viestintään ja mediasuhteisiin.
Viestintähän on omien ajatusten ja ideoiden myymistä vastaanottajalle hänen ehdoillaan.
Kerrotaan nyt sitten: Näin sinne medioihin päästiin
Olet lukenut jo pitkään höpötyksiäni. Nyt kerron, miten sinne mediaan päästiin. Sinne päästiin avaamalla Janican, yrittäjän, tarina, intohimo ja bisnesidea. Sen jälkeen tein eri medioita koskettavat pitchit, kontaktoin mediat henkilökohtaisesti ja annoin heille tarvittavat materiaalit ja yhteystiedot.
Ei mitään tympeitä tuote edellä -tiedotteita massajakeluna.
Lähes kaikki kontaktoimani mediat tarttuivat aiheeseen. Janica teki itse samalla arvokasta työtä ja kontaktoi omat tuttavansa. Puhumattakaan TikTok -ilmiötä, jonka hän rakensi.
Pääsimme sinne, minne halusimme – ja vielä moniin muihin.
Annetaan Janican kertoa, minkälainen kokemus oli päästä medioihin:
Janican reaktio, kun pääsimme Talouselämään, oli tämä:
”EIKÄÄÄÄÄÄÄÄ! MAHTAVAAAAAA!”
”MADNESSSSSS”
”Oot best”
”Kun pärstä oli lähes sivun kokoisena Talouselämässä, en meinannut uskoa koko hommaa. Äitini varmaan laittaa Hesarin seinälle kehystettynä.”
Kannatti käydä värjöttelemässä kuvattavana hautausmaalla J
Oliko medianäkyvyydestä hyötyä?
Rakensimme mediastrategian tarkasti eri kohderyhmille: Talousmedia kiinnostui miljardipotentiaalista Pohjoismaissa, maakuntamediat tavoittivat kohderyhmän ruohonjuuritasolla, ja aikakausmediat tarttuivat inhimilliseen tarinaan.
Tämä monikanavainen lähestymistapa varmisti, että tavoitimme kaikki tärkeät sidosryhmät.
Kun Olen Poissa-Läpilyönnin panostus on tuonut välittömästi ja välillisesti ainakin seuraavia konkreettisia hyötyjä:
- Jokainen mediajuttu moninkertaisti verkkosivujen kävijämäärät – Hesari jopa kymmenkertaisti
- Uusi, täysin nollasta puskettu start up pääsi valtakunnan median ”10 mielenkiintoisinta startupia”-listaukseen
- Avautui lukuisia yhteistyö- ja myyntimahdollisuuksia
Nämä kaikki vain yhden Läpilyönnin hinnalla.
Kannattiko?
Startup-maailmassa välitön myynti ei ole ainoa mittari. Uusi, täysin nollasta puskettu startup ylsi valtakunnan arvostetuimman startup-listauksen finalistien joukkoon
Mediajulkisuus avasi ovia yhä suurempiin mahdollisuuksiin: Kun olen poissa nousi valtakunnallisen startup-listauksen finalistien joukkoon ja pääsi kertomaan tarinansa jopa Radio Rockin miljoonayleisölle.
Juuri tätä Janica haki - ja juuri tämän me saavutimme.
”Tämä oli money well spend. Minulla ei olisi itse ollut aikaa ja resursseja tehdä tätä. Tämä olisi jäänyt tekemättä.”, Janica sanoo.
Nyt hänen aikaansa meni kahteen videomiittiin, muutamaan puheluun ja joihinkin WhatsApp -viesteihin.
”Olen tykännyt tästä tosi liinistä mallista. Kanavat yhteydenpitoon ovat olleet sellaiset, mitkä sopivat kulloiseenkin tilanteeseen.”
Myös aikataulut ovat pitäneet ja toimineet.
”Asioita tapahtuu, eikä tarvitse kysellä perään. Olen voinut luottaa, että tehdään niin kuin on sovittu. Mikäs tässä on ollut ollessa, kun tuloksia tulee, eikä ole ollut liian jäykkää.”
Janican mielestä tärkeintä kuitenkin on se, että homma on ollut hauskaa.
”Tämä on ollut myös kivaa, siitä tulee hyvää fiilistä ja energiaa.”
”Superammattilainen, joka löytää oikean viestin jokaiselle kohdemedialle”
Janica antaa Viestintävahvistimen toimintatavasta ja sisällöistä kiitettävän arvosanan:
”Jarkko on superammattilainen. Hän on sellainen tyyppi, että mun ei tarvitse miettiä, tuleeko yritykseni esille väärässä valossa. Hän on avoin ja verkostoitunut, siksi hänen kanssaan on helppo tehdä töitä.”
Janica ei olisi myös oivaltanut itse valittua näkökulmaa.
”On tosi tärkeää, että minut laitettiin likoon. Tämä kiinnosti kaikkia medioita. En olisi uskaltanut tuoda itseäni niin rohkeasti esille, mutta onneksi Jarkko kannusti. Nyt ei olla mitään perinteistä hautaustoimistomeininkiä.”
Janica haluaa vielä kertoa, millä Viestintävahvistin eroaa muista toimistoista, joita Janica on nähnyt paljon.
”Jarkon päätoimittajakokemus erottaa hänet muista. Monet toimistot sanovat tekevänsä, mutta ei heillä sitten olekaan suhteita ja ammattitaitoa. Jarkolla on heti numeroita ja tyyppejä, kelle soitella. Jos et ole ollut töissä mediassa, et voi tietää, miten homma toimii.”
Tämän projektin tärkein oppi ei ollut se, miten mediaan päästään. Se oli se, miten tärkeää on nähdä numeroiden ja teknologian taakse - sinne missä ihmiset oikeasti ovat. Siellä syntyvät ne tarinat, jotka muuttavat maailmaa.
Janica suosittelee Viestintävahvistinta kaikille, jotka haluavat testata oman ajatuksensa ammattilaisella.
”Ulkopuoliselta kannattaa kysyä, onko omassa ajatuksessa järkeä vai ei.”
Ei Janica hullu ole. Hän on yksi niistä, joka nostaa tämän maan apatiasta uuteen nousuun. Onneksi olen saanut olla tässä kampanjassa mukana!
Kiinnostaisiko sinuakin tehdä PR-kampanja, jolla päästään uutisiin?
Viedään yrityksesi mediaan alle kahdessa viikossa - Tutustu 100 % riskittömään LÄPILYÖNTI-palveluun.