Haluatko päästä uutisiin? Ota haltuusi nämä 5 tärkeää faktaa toimittajan työstä

Media on latinaa. Sen kantasana medium tarkoittaa julkisuutta. Median tehtävänä on välittää merkityksellistä tietoa omille lukijoilleen.

Olen johtanut uutisten tekemistä kymmenen vuotta ja kirjoittanut satoja juttuja yrityksistä, joilla on ollut kiinnostavaa kerrottavaa edustamani uutismedian lukijoille.

Huomasin työssäni, että tuhannet suomalaiset yritykset haluavat päästä uutisiin joka viikko. Toiset onnistuvat ja toiset eivät. Miksi?

 

Ansaitset paikan uutisissa helpommin, kun hallitset nämä 5 asiaa:

 

  1. Toimittajalla on kiire

Jos lähetät tiedotteita sähköpostilla, saat todennäköisimmin vastaukseksi syvän hiljaisuuden. Miksi?

Siksi, että toimittaja ei hörpi kynä korvan takana kahvia ja odota, että juuri sinun tiedotteesi kilahtaa hänen sähköpostiinsa.

Tiedotteita ja yhteydenottoja tulvii yhden aamupäivän aikana toimituksiin satoja ja niiden joukosta on hyvin vaikeaa nähdä uutista.

Uutisten tekeminen on hyvin nopeatempoista työtä. Toimittaja etsii helmeä heinäsuovasta. Siksi kiinnostavimman asian on oltava näkyvillä heti ensimmäisenä.

Tästä samasta syystä tiedotteiden massapostitukset eivät ole tehokas tapa päästä uutisiin.

  1. Ahkeruutta ei palkita

Toimittajien pommittaminen tiedotteilla päivittäin ei ole toimiva konsti. Päinvastoin – se jopa ärsyttää.

Toimittajat eivät ota uutisaiheiksi ahkerimmin tiedotteita kirjoittavia yrityksiä, vaan niiden yritysten tarjoamia ideoita, joilla on lukijoiden kannalta oikeasti jotain merkittävää sanottavaa.

Läpimenoon tarvitaan vain yksi, hyvin kirjoitettu tiedote, jonka osoite on oikea.

Siksi oma palveluni LÄPILYÖNTI nojautuu henkilökohtaisuuteen. Katso lisää tästä.

  1. Media välittää lukijastaan – ei strategioista

Liikevaihto ja strategia ovat yrityksen mielestä kiinnostavia juttuja, mutta toimittajalle täysin arvotonta tietoa. Toimittaja välittää tietoa lukijoilleen, jotka lukevat juttuja. He ovat kirjoituksistaan vastuussa vain lukijoilleen.

  1. Medialla on maine ja eettiset ohjeet

Toimittaja noudattaa journalistin ohjeita. JSN valvoo toimittajien tekemää työtä.

Suomalaiset luottavat tutkitusti eniten perinteisten medioiden uutisiin.

Toimittajat eivät riko eettisiä ohjeita tai riskeeraa edustamansa median suhdetta lukijaan vain siksi, että joku tuntee päätoimittajan ja yrityksesi on suuri ilmoitusasiakas uutismedialle.

  1. Journalisti ei halua kuulla myyntipuhetta, vaan totuuden

Toimitusväki on täysin allerginen hissipuheille. Uutisosastot eivät auta yrityksiä markkinoinnissa. Sitä varten medioilla on olemassa oma mediamyynti.

Toimittaja haluaa kuulla totuuden tarjoamastasi uutisesta. Kaikki faktat tarkastetaan.

Kun asioit uutismedioiden kanssa, huijaamisen tai salailun tielle ei kannata lähteä. Leimaudut nopeasti epäluotettavaksi. Suhteen jälleenrakentaminen on hyvin pitkä tie.

Auta toimittajaa – mutta älä odota vastapalvelusta

Toimittajilla on koko ajan paljon kirjoitettavaa. He ovat sisällöntuotannon huippuammattilaisia. Kaikkien uutisten menestystä seurataan tarkasti.

Toimittajat ovat kiitollisia kaikista vinkeistä, joita he saavat. Mutta he eivät koe olevansa kenellekään kiitollisuuden velassa.  

Olen usein kuullut väittämän, että yritykset eivät olisi toimittajien mielestä kiinnostavia. Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Yrityksillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys ja kaikki lukijoille tärkeät ja kiinnostavat uutiset ovat toimituksiin lämpimästi tervetulleita.

Esimerkiksi TE3 Mobility Oy:n kehittämän älykepin onnistunut rahoituskampanja oli poikkeuksellinen uutinen, joka julkaistiin Kauppalehdessä lähes välittömästi, kun olimme toimitukseen yhteydessä ja tiedote oli kirjoitettu hyvin.

Kuka voi luvata sinulle uutisen mediaan?

Ei kukaan. Maapallolta ei löydy sellaista henkilöä, joka voi vannoa median kirjoittavan juuri siitä, mistä haluat puhua. Päätösvalta on yksin medialla.

Hyvällä etukäteisvalmistelulla voidaan kuitenkin varmistaa, että läpimenomahdollisuudet paranevat huomattavasti.

Näistä syistä, LÄPILYÖNTI -palvelukonseptini pohjautuu poikkeukselliseen takuuseen, jota et löydä mistään muualta. Palvelu on täysin riskitön, koska Et maksa yrittämisestä, vaan julkaistusta uutisesta.

 

Haluaisitko päästä uutisiin? Tutustu tästä LÄPILYÖNTIIN.

Lue tästä TE3 Mobility Oy:n kokemuksia

Kirjoita kommentti