Uusi uljas viestijä on kriisin voittaja – näin pääset alkuun

Maailma meni kiinni tällä viikolla. Viime vuoden lopulla Kiinasta salakavalasti levinnyt pöpö on saanut maat, yritykset ja ihmiset polvilleen. Näinkö tässä kävi?

Kyllä ja ei. Tuntemamme maailma ja elämäntapa saivat kolauksen. Mutta tästä nousee jotain uutta. Tulevaisuuden siemenet on jo kylvetty.

Nyt me opettelemme eristäytymään sosiaalisesti. Termi voi olla harhaanjohtava: ei meidän tarvitse sosiaalisesti eristäytyä. Mutta meidän on vältettävä turhaa fyysistä läheisyyttä toistemme kanssa.

Tämä ei kuitenkaan vähennä viestinnän tarvetta. Päinvastoin, viestinnän tarve kasvaa. Yksin ei ole kiva olla pitkää aikaa, olipa kysessä työ, vapaa-aika tai sukulaissuhteet.

Älä tuhoa viestintääsi

Erilaiset etä-työkalut ovat kehittyneet huimaa vauhtia. Tekniikka ei kuitenkaan pelasta viestinnän perusasialta: jos viestit epäselvästi, mikään hilavitkutin ei sinua pelasta.

Itse asiassa etänä viestiessä viestintätaidot vain korostuvat. Mieti esimerkiksi sitä kertaa, kun jonkun puolihuolimaton sähköposti tai kaiuttimessa letkautettu sarkastinen kommentti on aiheuttanut tuohtuneiden viestien ketjun.

Kun emme ole fyysisesti läsnä, tulkintojen mahdollisuus kasvaa roimasti.

 Viestinnän rytmihäiriöt ovat tuhoisia ilmapiirille ja tehokkuudelle. Ne myös vievät turkasen paljon aikaa: jos yksi huonosti muotoiltu viesti aiheuttaa kahden päivän selvittelyn, tiimi on tuhrannut kaksi päivää tehokasta aikaa alkuperäisen ongelman ratkaisemiseksi.

Aikaa voi tuhrata myös myöhästelemällä tai tulemalla valmistautumattomana etäkokoukseen. Jos yksi ihminen myöhästyy kahdeksan ihmisen etäpalaverista kymmenen minuuttia, paljonko aikaa on mennyt hukkaan? Kahdeksan kertaa kymmenen minuuttia, eli reilusti toista tuntia.

Mikään ei myöskään ole ärsyttävämpää kuin odottaa yhden ihmisen turaavan tietotekniikan kanssa puoli tuntia alussa. Kun ohjeita ei ole hänelle annettu kuin neljä kertaa. Kolmesta kädestä pitäen käydystä demokerrasta puhumattakaan.

Eli ilmainen vinkki: opettele laittamaan oma mikrofonisi kiinni ennen palaveria. Silloin huokailusi ja muut toimesi eivät kuulu muille. Avaat sen sitten, kun sinulla on asiaa!

Verenpaineeni saa satavarmasti nousemaan erilaisella kapulakielellä ja bisnesjargonilla. Maailmassa on vielä monta ihmistä, jotka luulevat oman alan munkkilatinan olevan jotenkin ammattitaidon merkki.

Toivoisin, että meille tavallisille tallukoille kerrottaisiin asiat selkokielisesti. Joten eiköhän unohdeta ne synergiat ja rajapinnat. Suomentaminen on viestijän vastuulla.

Tarinallisuus vie voiton

Kuka on tämän kriisin viestinnällinen voittaja? Hän, joka osaa kiteyttää oman sanomansa parhaiten ja pukea sen tarinaksi, joka koskettaa. Hän, joka rakentaa sillan väärien tulkintojen ja pelkojen kuohuttaman kosken yli. Hän, joka antaa ihmisille toivoa ja uskoa tulevaan.

Haastan sinut hyviin viestintätekoihin. Mieti joka päivä kolme asiaa, joista haluat kertoa työpaikallasi, kotonasi ja ystävillesi. Mieti, miten saisit luotua mahdollisimman hyvän yhteyden itsesi ja vastaanottajan välille.

Tuntuuko se vaikealta? Tai pelottavalta?

Ei hätää, minä autan sinua. Aloita vaikka näistä asioista:

  1. Kerro enemmän kuin vähemmän. Ihmiset eivät tykkää tiedon panttaajista.
  2. Ole selkeä. Unohda kaikki mukahienot termit. Ne vain vaikeuttavat ymmärtämistä.
  3. Ole inhimillinen. Ihminen ostaa ihmiseltä – myös viestit. Jos olet aito oma itsesi, sinua kyllä kuunnellaan.

Tehdään yhdessä parempia tarinoita ja kasvatetaan ymmärrystä ympärillämme!

Kirjoita kommentti